Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В новогодишната нощ българинът е добре предпазен от контрольори в травмая, но е съвсем гол и беззащитен срещу други две природни стихии - зъбобола и полицейското насилие.
В. "168 часа" си даде труда да провери кой работи на празника. Оказа се, че на своя трудов пост са хората от всички скромни професии, без които не можем - лекари, пожарникари, полицаи, техници в аварийните екипи, железничари, ватмани. Адори и хора от нескромната професия на въздушния диспечер.
Кьорав зъболекар и адвокат обаче няма да намерите, ако ви се подуе бузата или ви набият в участъка. По празниците те се изпокриват старателно не само от клиентите си, но и от Дядо Коледа и още по-старателно от Дядо Мраз.
Тези хора не си обръщат празника в делник дори за много пари. Те летят високо в небесата над Кодекса на труда и биха се навели за двойна надница на Нова година, колкото вие се навеждате за недопушен фас.
В тези две професии неработните дни са по църковния календар - от Игнажден до Ивановден, че и оттатък. Повечето им представители просто
отлитат в топлите страни
Така че, ако на Нова година изядете полицийски шамар и у вас узрее твърдото намерение да съдите до дупка, т.е. до Страсбург, ще се набутате. Звъните на адвокат да ви пусне жалба, но го сварвате на Бахамите или Малдивите, а роумингът до там е солен.
За щастие зъболекар не се вика по телефона. Трябва да се отиде на крака в кабинета му, така че поне пестите роуминга. Но не и разочарованието.
Ако цъфнете издути пред някой от т. нар. "денонощни" стоматологични центрове, ще видите тъмна сграда с красиво залостена врата.
В София има общо 3 центъра, обявили се в интернет като "денонощни". Дни преди празниците телефона вдигат само в един - на ул. "Богомил". Вдигат го, за да ти разяснят, че новогодишното им денонощие свършва в 20 часа. След този час иди при бръснаря да ти цепне венеца.
Така се разбра кой не работи на Нова година. Да видим сега
кой работи
и за колко
"168 часа" проучи какво финансово обезщетение се дава за положен труд в "Нощта на наздравиците" с шампанско.
Както и в делничен ден или нощ най-прецакани са лекарите в Спешната помощ. Те хем са на работа, хем са много заети, защото тази нощ е и "Нощ на нездравиците" - силно травматична е заради екстремните форми на празнуване на българина. Прецакани са, защото за тези лекари финансовият стимул за извънредния им труд е доста малък - едва 80 лева
Прецакани са и служителите на МВР, които бдят за реда в страната. Повечето полицаи ще получат допълнително по 4-5 лева на час за дежурствата им на Нова година.
Най-високата двойна надница за услугите им в новогодишната нощ получават диспечерите в "Ръководство на въздушното движение" - 630 лева. Те и в делник са сред най-добре платените у нас.

Какви са най-високите и най-ниските надници на Нова година, четете в печатното издание на в. "168 часа"