Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БРАКУВАН: Поетът заедно с втората си съпруга Уляна, от която има син и дъщеря.
БРАКУВАН: Поетът заедно с втората си съпруга Уляна, от която има син и дъщеря.

Майсторът на изящната лирика Христо Фотев намира всяка следваща съпруга, докато по своя артистичен начин "внезапно избягва" от предишната.

Поетът три пъти надява брачна халка на три различни жени, а между тях изживява други влюбвания и раздели, подтикван от слабостта си към женската красота. Известен любовник и бохем, Фотев се запознава с втората си съпруга Уляна заради любовната връзка с майка й, която среща още преди да се разведе с първата си съпруга Цветана.

Уляна е ученичка в десети клас, когато забременява и само на шестнайсет години се подписва заедно с Фотев в гражданското.

Поетът на любовта,

Христо Фотев, отдава не само творчеството, но и живота си на "светли безумства" и преклонение пред любовта и красотата. Първата законна жена на Фотев Цветана е твърде отдалечена от влеченията и натюрела на лирика и бързо отегчава страстния му дух. Един ден, докато е на работа, той изчезва за пет години.

Непредвидимият бохем се скрива при своите приятели - поета Иван Пейчев и актьора Досьо Досев, с които прекарва времето си в рецитиране на стихове и артистични развлечения. Именно тогава Фотев се запознава с пет години по-голямата от него вдовица Мария, майка на Уляна. Диспечерка в таксиметрова служба, тя превъзмогва загубата на съпруга си и по-голямата си дъщеря Силвия.

Поетът и Мария живеят заедно цели пет години, но малката й дъщеря Уляна записва името си в биографията на Фотев с неговия най-дълъг, осемнайсетгодишен, брак.

След раздялата на поета с Мария тя среща бъдещия си нов съпруг, а

Фотев кумува на сватбата им.

По време на съжителството си с Мария лирикът решава да сложи край на брака си с Цветана. Известен с нестандартните си хрумвания, той смята, че трябва да се разведе не по вина на жена си, а защото самият той не става за семейство.

МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ: Христо Фотев е определян като поет на любовта, на която отдава не само творчеството, но и живота си.
МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ: Христо Фотев е определян като поет на любовта, на която отдава не само творчеството, но и живота си.

Сам подава уникална молба за развод в съда - по негова вина. Понеже трябва да има свидетели, които да докажат вината му, убеждава най-близките си приятели Досьо Досев и Иван Пейчев да лъжесвидетелстват с "най-омразни слова" срещу него. Двамата не пропускат да вземат участие в поредната "лудост" на Фотев. За това премеждие си спомня дългогодишната приятелка на поета, флейтистката Йорданка Канчева.

В съда Фотев лъже, че се държи лошо с жена си и я пребива. Свидетелите му потвърждават неговите думи с пълна категоричност. Цветана отрича изказаните лъжи и обяснява, че не го е виждала от пет години, а преди това не я е докосвал дори с пръст.

Лъжесвидетелстването на Иван Пейчев и Досьо Досев става явно, а социалистическит съд е безкомпромисен. Благодарение на факта, че по онова време поетът Иван Пейчев е голямо име в българската литература, с аверите му отървават кожата.

През това лято, което Фотев прекарва в Бургас, за да уреди развода си, Мария изпраща дъщеря си Уляна при него на почивка. След време двамата съпрузи разказват, че са се запознали на остров Света Анастасия в Бургаския залив. Прясно разведен, той посреща Уляна и нейната приятелка Виолета.

Дружката на Уляна години по-късно остава вдовицата на поета.

Неговата

трета и последна законна съпруга.

ДО КРАЯ: фотев и суъпругата му Виолета, която споделя последните години от живота му.
ДО КРАЯ: фотев и суъпругата му Виолета, която споделя последните години от живота му.

Много такива драматични обрати разобличават най-истински големия творец и се разкриват в спомените на близките му приятели.

На такива събития се отдават най-вече живостта и въздействието, с които е наситена емоционалната поезия на Фотев.

През онова лято в Бургас искрата между Фотев и Уляна пламва за първи път и макар да е само в десети клас, тя забременява от поета. Уляна се прибира в София, но не казва на майка си, че скоро ще я направи баба. Фотев все още е в Бургас и все

отлага да се върне и да оправи кашата,

която е забъркал. Месеците минават, а Уляна отказва да ходи на училище и накрая признава на майка си за любовта си към Фотев и че очаква бъдещия им син Христо. След като истината излиза наяве, двамата се женят, а по-късно на бял свят идва и дъщеря им Мария. Майката на Уляна не приема прекалено драматично развитието на отношенията си с Фотев.

Майката на автора на "Колко си хубава!" Руска не хранела особени симпатии към Мария и не я приемала с отворени обятия в дома си.

В спомените си Йорданка Канчева е запазила изказване на Фотев към майка му, когато за пореден път срещнал неодобрението в очите й при посещение на Мария в Радиново.

"Мамо, ти винаги си била много красиво и властно момиче. Крайно време е обаче да приемеш Мария и да разбереш, че това е една жена, с която аз имам сложни взаимоотношения", казва тогава поетът. Сложната връзка между тях е наистина шокираща за повечето хора. От негова любовница тя се превръща в тъща, а той кумува на сватбата с новия й съпруг. С времето Фотев твърде малко се променя, а слабостта му към свободата и "светлите безумства" не избледнява. Неговите внезапни изчезвания не изненадвали жена му Уляна, която сама разказвала в близкото си обкръжение за моментите, в които "изчезвал".

БОХЕМИ: Поетът Иван Пейчев и Фотев често се отдавали на артистичен живот и рецитиране.
БОХЕМИ: Поетът Иван Пейчев и Фотев често се отдавали на артистичен живот и рецитиране.

Една неделна сутрин двамата станали, тя отишла да направи кафе, а той слязъл по домашни чехли до павилиона пред блока за цигари. Там видял свой приятел, който му предложил да отскочат до Созопол. Поетът, без много да му мисли, се метнал в колата и се върнал чак след три месеца. В постоянни странствания и непланирани разходки минавал животът на големия бохем.

ПРИЯТЕЛИ: Актьорът Досьо Досев винаги бил готов да участва в безумствата на Фотев.
ПРИЯТЕЛИ: Актьорът Досьо Досев винаги бил готов да участва в безумствата на Фотев.

Последната съпруга на поета Виолета е казвала не веднъж, че той бил обожаван от жените. Ако го оставела сама на маса в ресторант, мястото й до него било заемано мигновено.

"Жените се лепяха по него като пеперуди на светлина.

Издигаше жената на пиедестал.

При него не беше обикновеното кавалерстване и целуването на ръката. Чувствах се наистина красива", споделя тя.

Според нея неговият шедьовър "Колко си хубава!" е посветен на всички обичани жени.

По-специално обаче стихотворението

е писано за първата любов на Фотев Милка Керемедчиева.

Тя е още ученичка по времето, когато омагьосва поета и става причина за съществуването на едно от най-нежните лирически произведения в нашата литература. Самият Христо често разказвал за нея на Виолета. Всяка жена в живота на Фотев се чудела дали наистина е била толкова легендарна красотата на тази първа негова муза.

Пътищата на Виолета и Фотев се сливат в един година след смъртта на първия съпруг на Виолета- автомобилния състезател Йордан Велев-Джани и баща на дъщеря й Ива.

Виолета разказва, че Фотев я спасил от огромна мъка и двамата се намерили един друг в трудни и за двамата моменти. Личният живот на поета бил разбит от постоянния тормоз от страна на бившата му съпруга Уляна. Така на 38 години Виолета става последната законна жена на Фотев.

Втората му жена, която ги запознава още в ранната младост на Виолета, не я пощадява, след като тя заема нейното място до поета. Уляна обвинява Виолета, че е откраднала Фотев от нея, и тормози с телефонни обаждания и обиди както нея, така и дъщеря й Ива.

Близки на чувствения лирик казват, че щастието го спохожда истински при последния му брак въпреки трудностите, които се стоварват върху главата му в края на неговия живот.

Известен с магнетичния си чар

и искрените емоционални слова,

които изливал на хартия, близките на Фотев познавали добре и любовта му към тишината.

"Мълча, за да пощадя себе си и другите", казвал неведнъж той. С неговите най-близки приятели си казвали най-важните неща, докато си мълчали.

В живота и на хартия майсторът на изящната лирика Христо Фотев изцяло разкрива слабостта си към женската красота, любовните трепети и нежните жизнерадостни чувства, които го съпътстват до последния му дъх.