Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Домашно синтезираните наркотици се връщат на мода по време на кризата. На все повече места се произвежда самоделна дрога, като по този начин зависимите се сдобиват с веществата срещу по-ниска сума.
Домашен вариант на "пико" например се прави масово в Бургас и Сливен. Произведен от подръчни материали, наркотикът само наподобява популярният преди години метаамфетамин със същото име, който се синтезира по по-сложен начин и е във формата на кристали.
Изключително популярното сега самоделно "пико" може да се намери в повечето градове в страната между 50 и 80 лв. за грам. В София е значително по-слабо разпространено, отколкото по морето. По информация от СДВР в момента обаче
започва да навлиза все по-интензивно и в столицата
"В самоделен вид "пикото" представлява смес между хапчета - всички, които помагат срещу грип и най-вече тези, които се изписват с рецепта и съдържат ефедрин - разказаха пред "168 часа" наркозависими. - Към лекарствата се добавя йод и сода. Приготвя се на тиган или в печка. Цената му е толкова висока, защото от голямо количество хапчета се извлича прекалено малко субстанция."
В домашни лаборатории, тип "кухненски" -
в мазета и бараки, се приготвят самоделни метаамфетамини
Една от най-често срещаните рецепти е чрез извличането на ефедрин от лекарства. "С такова съдържание са всички таблетки, които се използват за лечение на гръбначни проблеми - обясняват източниците на вестника. - След като се разтворят, се отделя утайката и от нея се получава парацетамол, който пък служи за т. нар. пълнител - за допълнително увеличаване на обема."
Самоделни амфетамини пък се синтезират, като малко количество метаамфетамин се смеси с 2-3 пъти повече креатин или кофеин. След това се пресича с ацетон и се прави на бучки, като по този начин крайният продукт има дъх на бензин и напомня миризмата на амфетамина.
Най-опасният наркотик, който вече навлиза на българския пазар, е
така нареченият "Крок" или "Крокодил"
За него се говори, че е руско изобретение, което в началото е било разработвано като химическо оръжие по време на Студената война от КГБ.
Впоследствие обаче формулата му излиза от секретните разработки и се разпространява сред дилърите. Причинява ужасяващи щети на организма като разяждане на кожата и образуване на огромни рани по крайниците. Най-употребяван е в Русия.
 Доскоро у нас не можеше да бъде намерен, но вече се е появил и в София. Има го само на едно място, което се пази в тайна, твърдят източници от подземния свят. Търгуващите с него разрешават употребата му единствено намясто в нелегален склад в покрайнините на града.
Наричат го "Крок", защото видът му наподобява люспа на крокодил. Взема се като хероин. Интензивната му употреба
води до смърт за 1-2 години
Смесват го с ацетон и ефектът му, както и видът му наподобяват амфетамин.
В България е стигнал чрез руснаци, украинци и поляци.
Някои от новите наркотици могат да бъдат открити изключително трудно в България, но въпреки това вече са събрали много почитатели.
"Мокси" е нов вид дрога, за която отзивите са разнопосочни. Някои твърдят, че води до параноя, други смятат, че има разпускащ ефект. Наркотикът е във формата на таблетка. Дори половината от него е достатъчна за дълготраен ефект. Цената му е 20 лв. за бройка.
Продава се от дилъри, които се занимават именно с новите дроги като 2СI и 2СВ.
Джаршът е наркотик, който се извлича от мъх в кухината на бамбукови растения
Странното обаче е, че се отглежда и у нас, въпреки че родината му са пустините. Цената му не е много висока, а ефектът е халюциногенен или подобен на този на марихуаната.
Въпреки всички нововъведения в пазара на наркотици, класическите опияти все още имат най-много почитатели. А цените в столицата варират по квартали.
Трева може да бъде намерена от 3 до 30 лв., в зависимост от качеството и количеството. Най-евтино се продава на едро, в складове на около 40 км от столицата. Там един грам може да излезе дори под 3 лв. На тази цена обаче го вземат най-често зареждачите, а на улицата не може да бъде намерена толкова ефтино. Въпреки това обаче, запознати твърдят, че ако се отиде намясто, не би имало проблем да се купи по-голямо количество за наистина малко пари.
Най-високата цена за марихуана в столицата е 30 лв за грам. Сумата обаче отговаря на качеството, а дилърите, които продават толкова скъпо,
 рядко си позволяват да лъжат за количеството
Такава например е практиката в "Люлин", а причината за тази стриктност е, че повечето дилъри не продават частно, а работят за "фирма".
В центъра тревата върви по около 15 лв. и нагоре в зависимост откъде е донесена. В "Дружба" средно качество българска марихуана може да бъде купена за 10 лв., само че разфасовките са по-малки.
В "Дървеница" цените са значително по-ниски, отколкото в другите квартали - един грам може да падне под 7 лв., като понякога се продава дори за 4. Качеството обаче също е много по-слабо. В Студентски град е популярно да се продават по-малки количества: 0,5 г за 15 лв.
В пазара на амфетамини няма големи колебания в цената. Най-често грам се намира за 15 лв., като цената може да падне и до 10, но в повечето случаи със значително занижено качество. При по-големите количества дилърите също правят намаления. 4 грама например могат да се купят за 50 лв.
Най-скъпият наркотик - кокаинът, се продава за около 140 лв. Ако обаче купувачът не държи на качеството, може да се сдобие с грам и за 70 лв., само че стоката е омешана и с лекарства. Дилърите често смесват кокаина с лидокаин, който води и до изтръпване на носната лигавица и устата.
Нов хит по дискотеките е т. нар. "розов кокаин"
Цената му е доста по-висока - около 200 лв. Наподобява обикновения, но е смесен с химикали, оцветители и други съставки, които усилват ефекта му.
Екстазито се продава по 10-15 лв. за едно хапче. LSD върви средно по 25 до 50 лв.
Хероинът от години пази старата си цена. 12 лв за една доза, 6 лв. за половин. От СДВР обаче коментират, че по думите на зависими качеството става все по-ниско, а примесите повече. Това е една от причините потреблението на най-жестокия класически наркотик да спада. Най-честите примеси, благодарение на които дилърите получават по-големи количества от наркотиците, са
кофеинът, лекарствата и хранителните добавки
 При кофеина, ако се вземе венозно например, ефектът е енергизиращ като например при амфетамините и затова употребяващите може да не разберат, че има такъв примес.
"Примесите имитират или основния, или страничен ефект на съответния наркотик. Кофеинът дава енергия, лидокаинът води до изтръпване. Те много често вървят заедно като пълнители, най-често в амфетаминовите дроги. При екстазитата се слага това, което е нужно за таблетката. Може да е талк, креатин, захари. В синхрон с активното вещество ефектът е много по-силен", коментира д-р Любомира Иванова от НИКК.

30 лв. струва капсула опасна нова дрога 2CB

Репортер на "168 часа" си поръча и купи от дилър в района на "Плиска"

Мъж в червен голф пласира дрогата. Продава само на познати

 Репортер на в. "168 часа" успя да се сдобие със скъп нов и сравнително непознат у нас наркотик. 2CB, който все още навлиза у нас, се продава в розова капсула, изглежда като лекарство и е подобен на метаамфетамина.
Срещата се урежда по традиционния начин - по телефона с ключови думи. Първоначалното място е в центъра на София, но
дилърът проявява недоверие и променя уговорката.
Отиваме до "Плиска", където чака продавачът. По телефона е предупредил, че иска 30 лв. за една капсула.
Червен голф е паркиран перпендикулярно на супермаркета до спирката. Дилърът отказва да се срещне с непознат и дава стоката на момиче, с което очевидно е имал и предишен контакт.
Веднага след като взема парите и дава капсулата, запалва колата си и изчезва от мястото. На видеоклип, заснет по време на купуването, се вижда как мъжът подава на момиче капсулата, взема парите и уклончиво отговаря на въпросите. Другото момче го пита дали може да се запознаят, но дилърът отказва да каже името си.

Момчето:
- Може ли да се запознаем, искам и аз да опитвам понякога.
Дилърът:
- Може.
- Попринцип къде даваш?
- В района.
Момичето:
- Може ли да му дам номера ти?
Момчето:
- Аз съм ...
- Приятно ми е.
- Благодаря ти, ще се чуем пак.


 

 Хероин вече се продава и в интернет

Плаща се с онлайн валута, сайтът е достъпен чрез скрит сървър

Хероинът вече е достъпен и през интернет. След като качеството му на улицата се влошава с всяка следваща година, търговците са измислили нов начин да осъществяват търговията със смъртоносния наркотик.
През интернет сайт се продават всякакъв вид нелегални вещества. Стоката пристига чрез пратки до целия свят. Общият брой на различните предложения за купуване на дрога е над 7000.
На страницата има и демонстрации как се пакетират наркотиците,
за да преминат през скенери, без да бъде заловена
 нелегалната пратка от митнически и полицейски служители.
Продават се различни разфасофки на наркотици от десетки държави. В списъка са марихуана, екстази, психоделични вещества, стимуланти, кокаин и хероин. Освен огромен набор от незаконни продукти в сайта има бижута, електроника и дори книги.
Влизането в уеб страницата се осъществява единствено през VPN сървър. Виртуалната частна мрежа позволява на потребителите да останат анонимни. Достъп до такава може да бъде получен чрез инсталирането на програма "Тор", която се вгражда в браузъра.
След свързването към такъв сървар се подменя IP адресът, получен от интернет доставчика. Така
не може да бъде установено от кой компютър е направена поръчката,
както и кои са хората, които стоят зад пратката.

Последният писък на модата в наркотиците са няколко групи вещества, които представляват т.нар. "дизайнерска дрога", твърди д-р Любомира Иванова, експерт в сектор "Наркотици" към НИКК. Това, че някои не съдържат забранени от закона вещества, не ги прави по-малко опасни. Тези наркотици най-често се продават в т.нар. "смарт шопове" или директно на улицата.
По-голямата част от тях представляват аналози на познатите наркотици, като често пъти е
изменена позицията на една функционална група в съединението, к  което променя цялото му наименование. Така при разпространение се избягва законът, а крайният потребител все пак очаква да получи същия или подобен ефект, но в крайна сметка не е доказано как точно действат и затова тези дроги са особено опасни.
"Едната група са растителни материали, които се продават като чайчета. Те са в атрактивни опаковки, а описанието на съдържанието е доста уклончиво", разказва д-р Любомира Иванова. Освен растителната част, която сама по себе си най-често няма наркотичен ефект, обаче съдържат и много различни видове съединения. Най-често срещани са групата на индолите - по-голямата част от групата на JWH с различни номера. Синтетичните канабиноиди имат ефект, който наподобява действието на тетрохидрокарабинола.
На катиноните основното действие имитира амфетамин
"Тези нови материали са страшно разнообразни като структура и по тази причина законът за наркотичните вещества в нито една държава, включително България, не може да обхване всичките", коментира специалистът.
Когато бъде открито ново съединение, което е аналог на някой познат наркотик, се изготвя предложение то да влезе в закона. След като бъде гласувано решение в Министерския съвет, веществото става нелегално.
"Това е вещество, което е синтезирано в лаборатория. Това, че опаковката му е на чай, растително, това не означава, че е природен продукт. Представлява тежка химия, нищо че изглежда апетитно и ароматно. Не всички имат вещества под контрол, но голяма част съдържат", разказва д-р Любомира Иванова.
Най-разпространеният аналог на ТНС са индолите
 - група JWH, с различни номера. Повечето са забранени от закона. Същите химични елементи се продават под формата на прах и капсули. В лабораториите на НИКК са изследвани например опаковки с надпис MATRIX, всяка от които съдържа по един брой прозрачна капсула с бледо кремаво прахообразно вещество. Химичното съединение в тях е 4-хидрокси-N-метил-N-етил триптамин (4-HO-MET, мецотин). В пакетчета с под името ZOOM има прозрачни капсули с бял прах, химичното съединение на който е N, N-диалил-5-метокси триптамин (5-MEO-Dalt). Други капсули пък съдържат ибогаин. Много от тях водят до халюцинации.
В лабораториите са пристигали и зелени капсули със стрити растителни семена, съдържащи лизергамид, чиято опаковка е с надпис DRUIDS FANTASY.

ОПИТ: Наркозависимите сами си приготвят амфетамини, "пико" и засилват ефекта от марихуаната.
ОПИТ: Наркозависимите сами си приготвят амфетамини, "пико" и засилват ефекта от марихуаната.
ПРЕДПАЗЛИВОСТ: Дилърът чака встрани и не иска да се срещне с непознати.
ПРЕДПАЗЛИВОСТ: Дилърът чака встрани и не иска да се срещне с непознати.
РАЗНООБРАЗИЕ: В сайта се продават всички познати видове наркотици.
РАЗНООБРАЗИЕ: В сайта се продават всички познати видове наркотици.