С чуждо име мъчителят от лагерите Газдов доживя до 89 г.
Дата: 30.11.2012; рубрика: ДС; автор: Иван Бутовски

Николай Газдов, един от най-страшните палачи от лагерите в Ловеч и Белене, безславно, но и безнаказано доживя до преклонните 89 години. За да се разграничи от мрачното си минало обаче, майорът от ДС е сменил тайно името си на Николай Симеонов Станев, разкри в. "168 часа".
"Не обичам да говоря за тези неща. Баща ми почина през 2009 г., когато беше на 89 години. Умря внезапно, без да е боледувал от нищо", разказва сдържано пред вратата на къщата в гр. Левски синът Борис Газдов.
"Много се изтормозих по време на делата. Покрай тях се запознах и с дъщерята на Юлия Ръжгева, която също беше много измъчена.

Навсякъде заедно ходихме с нея.
Добре, че успях да намеря добър адвокат, та го отървахме
Що се отнася до лагерите - бил съм едва 12-годишен по това време и не помня нищо. Баща ми също до последно не е коментирал и само повтаряше, че е невинен", каза още Газдов-младши пред "168 часа".
"Не е вярно, че баща ми е бил с променено име. Родът ни е такъв - Станеви, та оттам, просто така си ни е фамилията", обяснява синът.
Официално обаче, по документи, както той, така и братът на бившия надзирател се водят навсякъде Газдови.
В Левски всички знаят за "бележития" си съгражданин и за делата му, но все още се притесняват да говорят открито. Със загадъчни усмивки се оправдават, че само смътно са запознати с комунистическите лагери. Къщата на Газдови е в самия център на града съвсем близо до площада и общината.
"Ние сме млади и не помним, май почина неотдавна", страхливо коментира съсед. Същото казват и минувачи все със същите извинителни усмивки.
"Доскоро идваше почти всяка сутрин, подпирайки се с бастуна, и купуваше предимно вестник "Дума". Но не обичаше "24 часа", спомня си и продавач в будката за вестници.
"Движеше се съвсем спокойно между хората и никога не е имал някакви проблеми със съгражданите си", допълва той.

Съвсем различни са спомените за майор Газдов на малкото останали живи от лагера в Ловеч.
"През 1960 г. бях на 18 години и учех в езикова гимназия.
Държавна сигурност
ме преследваше,
защото съм се срещал с чужденци. В един момент ме обявиха за идеологически враг на комунизма и не можах да завърша. През декември ме пратиха в Ловеч. Без съд и присъда!
Взеха ме от вкъщи по етапен ред. От гарата в Ловеч до кариерата, която е на 5 километра покрай Осъма, с белезници ме водеха двама милиционери пеша - нямаше кола", разказва пред "168 часа" Никола Дафинов, оцелял от лагера в Ловеч.
"Предадоха ме на Газдов. Той ми казва: "Как е възможно да си толкова малък и да си такъв мръсник?! Ти си враг!"
Още с влизането в неговата канцелария започна страхотен бой с огромни тояги. След това "епопея на забравените" - на кариерата и
по 75 вагонетки
камък норма
Пет човека на забой, трябва да изпълним нормата.
Всъщност 5 души повече от 30 вагонетки не можеха да натоварят. Това са 30 кубика камък, които трябваше да ги пускаме на една рампа. Всеки ден идваше влак, на който ги товарехме. Като дойдеха някъде следобед изродите Газдов, Горанов и Гогов, наставаше лудница. През цялото време - "Давай по-бързо!", "Защо не работиш?", и непрекъснато тояги. След толкова години още имам сериозни белези от тояги по гърба. От ударите се получаваха гнойни рани, които гъмжаха от червеи. Работата беше от 7 сутринта до 22,30 часа. Вечерно време също ни пребиваха: "Не сте изкарали нормата!"
Изкарах на кариерата около 6 месеца - как съм оцелявал, не знам", разказва с треперещ глас бившият концлагерист.
"Не вярвам синът му да не си спомня нищо за лагера, защото Газдов го водеше редовно заедно с майка му с файтон на обекта на гости. Спомням си как се прибирахме от кариерата, а съпругата му се възхищаваше какъв голям герой и началник е", съмнява се репресираният.
"Млади момчета си отиваха през ден -
всеки ден имаше
по 3-4 до 5 трупа
Някои още на втория ден след пристигането им ги пребиваха от бой и слагаха телата в чувал, който оставаше вързан често по два-три дена в една тоалетна. Накрая пристигаше една "Молотовка" от Белене и ги откарваше. Отначало труповете ги хвърляха в Дунава, но започнаха да изплуват и след това вече ги даваха на прасетата в свинефермата на един от островите. Никой не е получил тялото на убития си роднина, защото все пак щеше да стане ясно от какво са умрели. Официално причината за смъртта беше "слънчев удар" дори посред зима. Това е истинското лице на комунизма - нечовешко, нагло, гадно", казва Дафинов.
Газдов е имал свой смразяващ "специалитет", който е демонстрирал нееднократно пред лагерниците, потвърден в показанията на повечето оцелели от ада край Ловеч. Когато е набелязвал някого, който трябва да бъде убит, е очертавал пред строя кръг, викал е по име жертвата, поставял я е в очертанието и подавал огледалце, за да се погледне за последно. Обикновено на жертвата е заповядвано да си вземе таргата (дървена носилка) и от кариерата връщали трупа, загърнат в сламеник.
Днес вече не са между живите и бригадирите - верните помощници-убийци на Газдов. Освен че сам е биел до припадък, майорът от ДС е
нареждал жертвите
да бъдат довършвани
от доверените му лица между лагеристите. Те са избирани между най-изявените криминални затворници, докарвани са от Белене и с усърдие и жестокост са изпълнявали неговите заповеди.
"Имаше някакви бригадири, които всъщност бяха подставените убийци на Газдов, Горанов и Гогов. Всеки, който пристигаше в лагера, беше с едно писмо. В него беше и присъдата - трябва ли да живееш, или трябва да бъдеш ликвидиран на втория ден. Убиваха с подставени лица. Шабан (Стоян) Калеев Даков (Узукчиев)-Шахо Циганина от София, Димитър Цветков и Ицо Суинга, и двамата също от София, Атанас Иванов Левордашки (Атанасов) от Враца, Благой Гайтанджийски-Благо Магарето от Пловдив, и Антон Шаров-Шаро Кучето от Бургас бяха
най-зловещите от тях",
спомня си Дафинов. Оказва се, че учени, които професионално изследват най-близкото минало, също срещат трудности в проучванията си за лагерите.
 "Мисля, че Газдов беше последният жив останал от най-известните подсъдими по делото за лагерите. Разбираемо е, че е живял с друго име. Не съм привърженик на идеята за затваряне на тази страница от историята и мисля, че трябва да се работи още, тъй като много от истините за тази епоха остават неразкрити. България все още няма и свой музей на комунизма", коментира доц. Даниела Колева, преподавател от Катедра "Културология" във Философския факултет към СУ "Св. Климент Охридски".
"Публичната памет, която сега се създава, влияе и на начина, по който хората разказват и си спомнят за лагерите.
Хората знаят доста подробности, но неохотно говорят за тях
Освен това имаме големи трудности в научната си работа, тъй като заради пропагандата представата на местните хора е, че лагеристите както в Белене, така и в Ловеч са били криминални престъпници, които не случайно са затваряни там. Това важи с особена сила за въдворените след унгарските събития през 1956 г.", казва доц. Колева.
Газдов е уволнен от лагерапрез ноември 1961 г., въпреки жалбата му до зам. вътрешния министър Григор Шопов, че Гогов му се месил в работата по линия на ДС, и въпреки протекциите, които имал от началника на МВР в Плевен ген. Георги Аргиров.
Петър Гогов, който през август-октомври 1961 г. се разболява и отсъства от лагера, оставя за свой заместник Газдов. "След връщането ми партийният секретар на поделението капитан Георги Атанасов ми каза, че в лагера стават страшни неща.
Газдов биел наред
и се разпореждал
задържани да бият други,
някои от които починали", заявява Гогов пред следствието. На партийно бюро в присъствието на началника на ОУ МВР в Ловеч Кирил Александров се взема решение Газдов да бъде освободен и да му се наложи партийно наказание "мъмрене с предупреждение за вписване в партийните документи".
"Газдов бе жесток човек, постоянно затягаше режима. Той бе уволнен на 5. ХI. 1961 г. Формално в предложението писах, че е изпращал въдворявани да му крадат орехи", признава Гогов.
При разпита, въпреки серията от очни ставки с оцелели лагерници, Газдов отрича всичко.
Делото за лагерите се отлага и насрочва неколкократно през 1991 и 1992 г. Подновено е през 1993 г. Разиграват се сценарии за давност, заболявания на подсъдимите, прехвърляне от съд в съд. Накрая през 1995 г. и последните обвиняеми - Газдов и Ръжгева, са освободени от ареста.
Архивните снимки са от брошурата "Без следа?" и са предоставени от Института за изследване на близкото минало.


08.12.2012 00:44:18

Nikolov: Европейски социалисти.

15.12.2012 10:27:19

ГОЦЕ СТАНИШЕВ: газдов-урод, ИЗРОД, ГАД

16.12.2012 17:52:36

alcom4: Nikakva proshka i nikakava zabrava, za prestuplenijata vursheni ot komunisticheskite oficeri-izrodi...!Te, obucheni v shkolite po sataninski praktiki v spec-sluzbite na bolshevishka Russia ..dokarvat tazi praktika i v Bulgaria ..."za da sa v krak s tova koeto pravi "golemija" -brat rusnak" I tam komunjagite sa ubivali sobstvenija si narod ,za da go splashat i podchinjat napulno i tuk u nas seljandur-komunjagite sa vursheli bezbroi ubijstva!ZATOVA POMNEIKI MINALOTO I ZNAEIKI, CHE DECATA I VNUCITE NA "ONEZI" STARITE UBIJCI-KOMUNJAGI DNES SA V UPRAVBLENIETO NA DURZAVATA,MEDIITE ,PRESSATA ,BIZNESSA,NE TRJABVA DA DAVAME SHANS TE DA SE ,"OKOPAVAT" V NASHIJA ZIVOT. DOGODINA NA IZBORITE SME DLUZNI DA ..NANESEM SUKRUSHITELEN UDAR S NASHIJA VOT NA BSP/BKP ,SMELO I BEZKOMPROMISNO.BSP/BKP ,TRJABVA DA BUDE UNISHTUZENA ZAVINAGI! TOVA E NASHA NACIONALNA ZADACHA OT NAI-VAZEN HARAKTER!

16.12.2012 18:02:52

alcom4: UNISHTOZENIETO NA BSP/BKP E ZADACHA N=1 ZA SVOBODNITE DUHOM ,HORA V BULGARIA...!I NEKA NE ZABRAVJAME CHE "ZAD GURBOVETE IM" STOI,UPRAVLENIETO NA EDNA BANDITSKA ,POLU-FEODALNA IMPERIJA - RUSSIA ,RUKOVODENA OT EDIN ZLOBEN ,NAGUL I BEZLICHEN-OFICER OT KGB/ SPEC-SLUZBITE NA RUSSIA ,"PREDI"!/, S RUST NA DZUDZE I SUS ZLOBNO 'KUCHESHKO" LICE...VALDIMIR PUTIN.NASHTIE KOMUNJAGI....ISTORICHESKI ,NASLEDNICI NA TAKIVA UBIJCI ,KATO GAZDOV,GOGOV,GORANOV...GENERAL MIRCHO SPASOV,LIUBEN GOCEV I MNOGO DRUGI...RAZCHITAT NA PODKREPATA NA KREMUL ...I NA RUSSIA SE NADJAVAT DA GI "PODDURZA"...ZATOVA "POVECHE BULGARIA...PO-MALKO RUSSIA"!!!

04.01.2013 15:15:37

донка бонбонка: Драги Газдов - син, бил си на 12 години когато баща ти те е водел в лагера заедно с маика ти с фаитон и много добре си спомняш нещастните затворници.Баща ти е убиец и ти вместо да го предадеш на правосадието , ти си го защитавал пред сада. И като гледам на снимката в каква каща живееш, не е само от една заплата построена.Колко ли златни коронки,прастени и бижута е откраднал баща ти от затворниците?Баща ти е убил няколо хиляди затворника.Но това е било по порачка на ДС и затова после го оставиха жив.А е умрял внезапно защото савестта не прощава на никого.Пак и 89 години са доста за един убиец. Никога да не намери покои душата му.Убиец и престапник.

04.01.2013 15:19:32

донка бонбонка: хората от град Левски все още се страхуват от вашата фамилия.100% и ти Газдов - син си кадар на ДС.

19.01.2013 22:09:34

ШАКИ ЦИГАНИНА: УБИЕЦ Е ГАЗДОВ

25.02.2013 17:48:30

FILIP: ZASHTO NIKOI NE PISHE ZA KRASIMIR RAIDOVSKI KOITO PREZ 1971-2 RABOTI V D.S ISPRASHTA NA LAGERI MNOGO HORA.

12.04.2013 22:06:50

ТОДАР УМРЕЛИО: ГАЗДОВ, И У ГРОБА ДА НЯМА МИРА

10.05.2013 14:37:56

менеменема: Със внука му сме си играли навремето , откраднах му някакво камионче , баща му , Газдов младши , тогава беше милиционер , ме подгони , не ме хвана , но се закани че ще ме пребие . Оплаках се на дядо ми - Трифон Цветанов , Бог да го прости . Извади от някъде един " Валтер " и тръгна да се разправя с него . Добре че не го намери .

26.05.2013 10:40:22

SOS LIDER STANI6EV.: TAKA BE6E TOGAVA,SEGA E PO LESNO,IZBIRAMSI JERTVATA I Q LIKVIDIRAM NAMQSTO BEZ NQKOI I DA ZNAE,TAKA DEISTVAME NIE OT UKRAINSKATA MAFIQ,MISLITELISI 4E NAPRAZNO KAZAX V PARLAMENTA 4E AKO NE S DOBRO PO DRUG NA4IN 6TE SPE4ELQ IZBORITE,ETOVI STANA,FAKTUT SIE FAKT,REKOX I STANA,DOKATO IMA TUPI BULGARI 6TESI RAZIGRAVAM UKRAINSKIQT KON KOLKOTO SI ISKAM,ZA6TO SI MISLITE 4E DPS E S NAS,AMI TAKA TRQBVA IZBORITE V TURCIQ SE ZNAE6E 4E NQMA KOI DA KONTROLIRA,NALI RAIKOV E NA6 4OVEK OT NAS POSTAVEN,PRE4KI NIKAKVI,DOBRE 4E O6TE SI SPITE SPETE TAKA LESNISTE ZA MANIPOLACIQ.

03.06.2013 17:25:30

Мими Стрезова: направо ме е срам да чета рекламите за работа под статията

29.07.2013 19:03:00

EVLOGI: Като си помисли човек, че читави и млади хора умират от рак в страшни мъки , а този изрод е доживял до почти 90 години и на всичко отгоре е умрял без да се мъчи.Няма правда на този свят.

30.07.2013 11:07:05

Митко Петков: Обърнете внимание на този цитат: "Добре, че успях да намеря добър адвокат, та го отървахме"... Другарю Газдов-син, сигурен съм, че съвестта те мъчи и това един ден ще ти се върне стократно!!! Бил си на 12 години и да не помниш??? Хайде де. На кого ги разправяш, нали всички сме били на 12 години и знаем какво помним. А баща ти е умрял без да е боледувал, защото съвестта му е проговорила и му е казала, че трябва да е мъртъв... Проклети да сте!!! Ще ви се върне!!!

10.08.2013 12:57:25

ivan : mrasen dolen bokluk dano gori nv ada ne6tasnik dolen mizernik i cialata my roda kato nego bokluk bokluk IZMEKIAR DANO GORI V ADA BOKJLUKA

17.08.2013 09:19:03

AНТИ-червена чума: Вовеки да сте прокълнати,изверги.

31.10.2013 19:37:04

VANIO: Haide na izbori?!/voenni?/ i vsi4ki oste givi gadove da se sre6nat v nebitieto s ma4enicite! GLASUVAITE ZA STANI6EV,DOGAN,KOSTOV,/OSTAVETE BOIKO DA SI PRAVI SMETKI KAK DA IM IZVADI KIRLIVITE RIZI - KAKTO BE PO4NAL/ RANO ILI KASNO 6TE IMA DRUG BOIKO-VIARVAI TE MI PRIATELI,AZ GO 4AKAM!

29.11.2013 01:11:24

Ventsi: Komunizma, (tozi po teoria, demek istinskia, koito nikoga ne go e imalo), e ne losha ideologia imashta za cel da napravi zhivota na cialoto obshtestvo po-lek i po-ravnopraven i t.nt. No, Komunizma e neosyshtesvima ideologia poradi choveshkite nedostatyci, i vinagi se e prevryshtal v Diktatura i Tirania za zhalost. Za tezi koito ne mogat da se sdyrzhat i vednaga pochvat da pluiat pri vsiako pyrvo spomenavane na dumata Komunizym, iskam da spomena che ne sym partien vyobshte a prosto nezavisimo-izkazvasht se gledaiki neshtata izvyn-politicheski. Tova Socializym ili Komunizym sychetano s demokracia, (kokto v niakoi severno-Evropeiski strani), mozhe da byde dosta dobra alternativa na vyrlia Kapitalizym koito se nabliudava v USA nai-veche, no i v niakoi drugi strani syshto taka. I obiknovenno tezi strani imat dosta grozni socialni statistiki. Izvodite sami si vodete..

03.01.2014 23:57:47

Kirilova: Дядо ми почина на 50 години от левкемия, заради тези изроди.

12.03.2014 18:43:14

aliosha: vsichki kumonisti sa mnogo golemi izrodi da gi eba v maikata sega trqbva tqh taka da izmuchvat jivi da gi zaravqt

12.03.2014 18:46:15

aliosha: vsichki kumonisti sa mnogo golemi izrodi da gi eba v maikata sega trqbva tqh taka da izmuchvat jivi da gi zaravqt iskam da vidq snimka na shaho ciganina imali vazmojnost

27.11.2014 01:35:25

Даниел: Мръсни комунисти! Трябваше всички да ги избием след 1990!

19.01.2015 10:26:46

Комуняга: Всички сте жалки драскачи. Ако системата работеше добре, нямаше да има такива недоразумения като вас!

21.03.2015 12:48:52

ГОГОВ: НА ГАЗДОВ ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ ДОБРО НИКОГА ДА НЕ ВИДЯТ

01.05.2015 03:47:29

съселянка: Идете в Деляновци и вижте къде живееше семейството - в къщата на тъста - без всякакви удобства. При социализма работниците в железниците получаваха добри пари и за работлив човек, какъвто е синът, не е чудно да си построи къща в Левски. Останалото не мога да коментирам.

28.08.2015 11:49:19

джихадист: никога не е късно за отмъщение. щом знаете къде живеят наследниците на убийците, отмъстете си на тях! не е трудно. със съвсем малко усилия можете да им причините много. някой трябва да плати за зверствата и това са те! отмъстете на наследниците, на синовете, на внуците. изгорете им къщите, какво чакате? джихад за наследниците още сега!

28.08.2015 11:59:50

джихадист: в арабския свят няма прошка. починал бил на 89. какво като е починал? нали има син, синът му ще плаща за греховете на баща си. ако синът почине или го убият, след него ще плаща внука и така нататък докато не остане никой. чак тогава грехът на бащата ще бъде отмъстен! всички наследници са виновни, никаква милост нямайте към тях! издирете ги и действайте!

Тия дни в АБВ се възбудиха силно от някакво си изявление на президента Плевнелиев, но си затвориха плътно очите за наглия антинароден лобизъм, който демонстрира депутатът им проф. Иван Станков. Всичко тръгна от едно интервю на държавния глава пред Индипендънт , че Русия водела хибридна война на Балканите. Тук въобще нямам идея да защитавам Росен Плевнелиев, но, първо, тази теза се ...
168 Часа абонамент
ЕКСКЛУЗИВНО
Без възмездие