Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КЛЕТВА: Правителството обеща да докара светлото бъдеще за 4 г.
КЛЕТВА: Правителството обеща да докара светлото бъдеще за 4 г.

ГЕРБ взе властта през 2009 г. с обещанието да бъде различна от дотогава управлявалите партии.
Изпълнените обещания на ГЕРБ са предимно в периферните сфери - от рода на строителството на новата спортна зала. Или ако са изисквали минимално усилия - като
19-километровата автомагистрала “Люлин”
Другият вариант е обещанията да са изпълнени частично. Ако увеличението от 6,5% на вдовишките пенсии се смята за пари.
Или ако намаляването на осигуровките с 0,2% е облекчаване на финансовата тежест.
Наближавайки края на мандата на ГЕРБ е ясно, че предизборната им програма ще остане около 90% неизпълнена. Вярно е, че страната и светът са в криза, но все би могло поне половинат или поне една трета от всички обещания да бяха станали реалност.

1. Запазване и разкриване на 200 хиляди нови работни места - неизпълнено. Вместо това в страната има 400 хиляди нови безработни.
2. Увеличаване доходите и стандарта на живот на българските граждани и приближаването им до средноевропейските стандарти - неизпълнено. Вместо това заплатите са замразени, а освен това 30% от тях са изядени от инфлацията.
3. Подкрепа на проекта за АЕЦ “Белене” като частен проект - неизпълнено. Правителството отказа строителството на централата и поиска строителството на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”.
4. Гратисен период за погасяване без лихви за задължения на фирми към държавата, ако тя не е платила свои дългове към същите компании - неизпълнено. В момента бизнесът трябва да плаща задълженията си с лихвите, а правителството дължи 450 млн. лв. на бизнеса.
5. Запазване и увеличаване на фискалния резерв - неизпълнено. В края на мандата на тройната коалиция той беше 8,2 млрд. лв., а сега е 4,6 млрд. лв.
6. От свързването на митниците и НАП в единна информационна система в бюджета ще влязат 2 млрд. лв. от акциз и ДДС - неизпълнено. Системите са свързани само частично.
7. Няма да се вдигат държавно регулираните цени на ток, парно, вода - неизпълнено. Всяка година те се увеличават. Последното вдигане ще е от 1 юли т.г.
8. Държавата ще поеме акциза върху горивата на земеделските производители - неизпълнено.
9. Ежегодно осъвременяване на пенсиите с коефициент по-близък до нарастването на осигурителния доход - неизпълнено. Това е единственото правителство, което не е повишило пенсиите с изключение на минималната, която е вдигната с 9 лв.
10.  Насърчаване оставането на работа след придобиване право на пенсия чрез бонуси, водещи до по-висока пенсия при всяка година допълнителна заетост - неизпълнено.
11. Повишаване на добавката към пенсията на самотните пенсионери от 20 на 40 на сто от пенсията на починалия съпруг/съпруга за около 600 хиляди пенсионери - частично е изпълнено, като тези пенсии са вдигнати със 6,5% вместо с 20%.
12. Въвеждане на ежемесечна добавка към към личната пенсия или сбора от пенсиите на хората над 75-годишна възраст в размер не по-малък от 50 лева - неизпълнено.
13. Намаляване на осигуровките с 5% - неизпълнено, защото де факто са намалени само с 0,2%. Първо ги снижиха с 2%, но после ги увеличиха с 1,8%.
14. Връщане на ГДБОП и Национална служба “Полиция” в МВР - изпълнено.
15. Намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет - засега не е ясно, защото гласуването на новите членове на ВСС предстои наесен.
16. Ускорено връщане на ДДС в рамките на един месец за сделки с инвестиции над 5 млн. лв., които са осигурили 25 работни места - неизпълнено.
17. Облекчаване на режима за авансови вноски за корпоративен данък. В момента (средата на 2009 г.) данъчно задължените лица с някои изключения правят авансови вноски за данък печалба всеки месец. Ние предлагаме тези вноски да се правят веднъж на 3 месеца от всички, с цел даване възможност за ползване на оборотен капитал за по-дълъг период. Предлагаме освобождаване от авансови вноски да се прилага за данъчно задължени лица с нето приходи до 400 хиляди лева, вместо сегашния таван до 200 хиляди лева - неизпълнено.
18.  Регистрация на фирми за 1 евро - изпълнено.
19. Изграждане на национално хранилище за радиоактивни отпадъци и хранилище за сухо съхраняване на отработено ядрено гориво в съответствие с най-добрите международни стандарти - неизпълнено. Засега има одобрен ОВОС.
20. Изготвяне на проекти за възстановяване работата на наличните и изграждане на нови напоителни системи - неизпълнено. Това пролича при наводнението в с. Бисер.
21. Забрана за срок от 20 години за промяна на предназначението на горите от извършени заменки, лесопригодни гори и земи от горския фонд, освен за важни публични цели - изпълнено.
22. Завършване на автомагистрала “Тракия” и автомагистрала “Люлин” в най-кратки срокове - частично изпълнено.  Тази година ще пуснат “Тракия” до Ямбол, но отсечката между Ямбол и Карнобат не е готова. “Люлин” вече се използва.
23. Ускорено продължаване изграждането на магистрала “Струма” и започване на магистрала “Марица” - изпълнено.
24. Рехабилитация на жп мрежата и второстепенната пътна мрежа като условие за балансирано развитие на всички райони в страната - неизпълнено.
25. Изграждане на многофункционална спортна зала за 10 000-15 000 места - изпълнено.
26. Развитие на системата от защитени територии чрез увеличаване на нейната площ до средната за ЕС (12% в ЕС при 5% в България) - неизпълнено.
27. Постепенно намаляване възрастта за задължителна подготовка на децата за училище, започвайки от 5 години - неизпълнено.
28. Формиране на независима комисия за специални обществени поръчки и създаване на публичен регистър на тези поръчки за осигуряване на прозрачност на процедурите и равнопоставеност на кандидатите - неизпълнено.