Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Твърде много гръцки бизнес у нас СИРТАКИ: Гърците добре се позабавляваха, но сега не могат да си плащат дълговете.

Европейската комисия предупреди, че Гърция е закъсняла да изпълни исканията на Брюксел за политическо споразумение за сделката за реформиране на икономиката и намаляване на дълга в замяна на нова спасителна помощ.
Опасността е в крайна сметка да се стигне до неконтролиран фалит и излизане на страната от еврозоната.
За нас по-важният въпрос е как ще се отрази един гръцки фалит на България, защото гръцкият бизнес има прекалено голям дял у нас. Освен в многократно обсъждания банков сектор, телекомуникациите и търговията, у нас има сериозни гръцки капитали в металургията, строителството, хранителната и леката промишленост. Някои от най-големите световни брандове у нас всъщност се управляват от гърци.
Добрата новина е, че по мнението на специалистите финансовият сектор е стабилен и не е застрашен по никакъв начин. Звучи успокоително, тъй като гръцки банки, в това число Eurobank EFG и слялата се с нея Alpha Bank, ОББ и Emporiki Bank, контролират 25,7% от банковия пазар в България.
Според експертите по-обезпокоително е, ако фирмите от южната ни съседка, които към момента по данни на НАП са повече от 2000, започнат да изтеглят капиталите си.
"Народът казва: "Когато мечката играе в комшията, ще дойде и в твоя двор", затова не може да се правим, че гръцката криза не ни засяга", смята икономистът Кольо Парамов.
"Недвижимостите, които са гарантирани, няма да пострадат значително от евентуален технически фалит в Гърция. Банките са по условие стабилни и там също не виждам проблем. Очаквам обаче част от гръцките предприятия да започнат да изнасят парите си от България. При това никой не може да каже до каква степен ще бъдат погашения на стари заеми или просто оттегляне на капитали", допълни той.
Между 100-те най-големи чуждестранни

инвестиции

за миналата година фигурират 4 гръцки компании. Списъкът се оглавява от металургичния гигант VIOHALCO S.A., който чрез "Стомана-индъстри" ЕАД и "София мед" АД се занимава с производство и търговия на метали. В портфолиото й в България фигурират още "Стомана индъстри", софийското предприятие за алуминиеви профили "Стилмет", доставчикът на скрап "Копервалиус" и други. Друг мащабен инвеститор е Hellenic Telecommunications Organization S.A. или OTE, която е собственик на втората по големина компания у нас на телеком пазара - "Глобул". Тя има дял около 37% от всички GSM абонати. "Глобул" навлезе в България преди 10 години чрез "Космо България Мобайл" ЕАД, част от гръцкия мобилен оператор "Космоте". Към момента, капиталът на "Космо България Мобайл" е над 490 млн. лева.
Гръцката индустриална корпорация Hellenic Petroleum S.A., която е най-голямата рафинерия в южната ни съседка, държи веригата бензиностанции "Еко". Тази компания, както и други големи гръцки фирми, опериращи у нас, са регистрирани в Кипър. Причината е, че корпоративният данък в островната държава е значително по-нисък от този в Гърция. Пазарният дял на компанията в продажбата на горива на дребно е 9%. Общо за цялата страна веригата разполага с 82 бензиностанции. Друга успешна гръцка инвестиция у нас е на Brewinvest S.A. в "Загорка" АД. Компанията държи около 30% от пазара на бира у нас.`
Гърци са собственици на някои от най-големите

търговски центрове

у нас. Така например най-големият мол, разположен на 66 хил. кв. м принадлежи на "АП Ритейл I" ЕООД, която е собственост на кипърската Fortore Holdings Ltd. Финансирането по изграждането на The Mall е дело на гръцката група за инвестиции в имоти Assos Capital. Собственост на Assos Capital са столичните търговски комплекси Maria Luiza Center и Ring Road.
Гърци строят и огромният Саут Ринг София Мол, който ще е със 72 000 кв. м търговска площ. Той е инвестиция на компаниите "Данаос дивелъпмънт" и "Фурлис". Молът ще бъде в непосредствена близост до магазина на IKEA на Околовръстното шосе и според предвижданията трябва да бъде завършен през 2013 г.
Собственост на гърци е и хотел "Шератон" в София. Акционери в "София хотел Балкан" АД са управляваните от гръцки граждани Бандола Пропъртис ЛТД, Маршалски острови с дял от 87,5% и Кокари Лимитид, Кипър с 11,85%.
Гръцки компании участват и в

строителството

на магистрали у нас.
Най-голямата гръцка строителна компания "Актор", с 45% пазарен дял в родината си, строи магистрала "Тракия". Миналата година тя спечели и строителството на лот 4 от автомагистрала "Струма". Гръцката компания "Айкон", която е дъщерна на "ГЕК Терна", строи и небостъргача "Сити тауър", който ще се издигне между сградата на КНСБ и площад "Македония" в столицата. Предвижда се той да има 34 500 кв. м модерни офиси и 2700 кв. м търговска площ. Гръцки производител притежава в България и завода за цимент "Титан Златна Панега" край Плевен.
Световни брандове
като Coca Cola, Starbucks и IKEA у нас се управляват също от гръцки мениджмънт.
85,39% от капитала на "Кока-Кола" в България е на кипърската Softbul Investments Ltd., която държи "Минерални води-Банкя" ЕООД, показват данните от Търговския регистър. Интересен факт е, че основният инвеститор на "Пепси" за България, чрез "Агрима" АД, франчайз на PepsiCo Inc., е друга кипърска компания - Agriway Holdings Ltd. Най-голямата компания в кафеения бизнес в света

Starbucks

стъпи на българския пазар през 2008 г. чрез джойнт венчър с "Маринопулос Кофи Къмпани България" ЕООД. Компанията "Маринопулос" е представител и за "Карфур" и за още десетки световни марки. Гръцки са "Ориндж", "Мултирама", "Маркс енд Спенсър", "Коста кафе", "Ню белънс", както и пристигащите скоро "Еч енд ем".
Шведската мебелна верига IKEA влезе у нас чрез "Хаус Маркет България" АД с договор за франчайз с гръцката House Market S.A. Гръцки фирми са представители у нас и за дрехите Gap, Gant, Longshan, Lacoste, както и за производителят на модните облекла Bitsiani. Водещи марки в козметиката Еstee Lauder и Sephora, също са с гръцки представителства у нас. Същото важи и за традиционните фотографски марки Nikon и Olympus.

Липсата на капацитет

и нуждата от преходен период е причината гръцки компании да са представители на световни брандове у нас, смята Парамов.
"Западните компании нямаха доверие в бизнес средата у нас. За тях беше много по-лесно да възложат, да речем, на солунския си филиал да ги представлява у нас", обяснява създалата се ситуация Парамов.
"Ако има пари и добър бизнес в България, дори може да очакваме приток на средства към здравите клонове на гръцките фирми у нас. Проблеми, ако спре кранчето от родината им, може да имат единствено компании, които са се развивали паразитно, тоест българските им представителства са се снабдили с излишно скъпи офиси или луксозни автомобили", коментира Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч".
"Няма нищо страшно и ако някои решат да продадат предприятията си в България. Истинският отлив обаче е, когато се закриват заводи - това трябва да следим", съветва експертът.
Все пак според

официалната статистика

засега няма основания за сериозни притеснения от отлив на капитали към южната ни съседка.
"Към края на ноември 2011 г. преките гръцки инвестиции са на минус със 17 млн. лева", информираха от Агенцията за инвестиции в България.
"Интересно е разпределението им, защото негативният резултат е формиран главно от далекосъобщенията, и то става въпрос за връщане на стари заеми. За други сектори, където имаше по-големи притеснения, данните са позитивни. Така например финансите са със 75 млн. на плюс, а в търговията резултатът също е позитивен - 40 млн. лева", съобщават от агенцията.
Нещо, което не е най-песимистичният сценарий, но е напълно мислим някоя от големите гръцки инвестиции у нас да бъде принудена да затвори дейността си заради проблеми в родината. Дори само една да затвори в град като София, на улицата ще останат между 5-20 хил. души, които са пряко заети в дейността. И още хиляди фирми доставчици и контрагенти ще бъдат принудени да уволняват хора.
Обвързаността ни с Гърция е наистина сериозна и може да бъде опасна, затова не бива да бъде подценявана от властите.

Коментара ()

Вашият коментар