Схемите с нелегални цигари
Дата: 03.02.2012; рубрика: Афери; автор: Кирил Борисов

Седмица след ареста на семейство Начкови от Мировяне заради контрабандни цигари, търговията с нелегалните папироси по големите пазари в София не стихва, показа проверка на "168 часа".
Години наред мургави дилъри продават огромни количества цигари без бандерол, като държавата губи стотици милиони от акциз.
Поне 30 потенциални досъдебни производства се разхождат необезпокоявани по Женския пазар
всеки ден от сутрин до вечер. Движат се на групи, а под топлите палта и в складове наоколо крият асортимент-мечта за всеки заклет пушач. За разлика от много други бандити те са виждали маскирани спецченгета само по холивудските филми. За разлика от семейство Начкови от Мировяне...
На 21 януари тази година 20 маскирани спецченгета от отряда за задържане "Кобра" към Столичната дирекция на полицията се отправят към Мировяне. Изпратени са да арестуват бизнесмена и неуспял кандидат за кмет на селото Петър Начков.

РЕСПЕКТ: Ченге проверява банда нелегални търговци на цигари по сигнал на “168 часа”.
Срещу него има сигнал, че съхранява голямо количество цигари без бандерол. Преди 2 години отново е хващан в такова прегрешение, но е оправдан от съда. Къщата на семейството му е голяма, както прилича на всеки богаташ, живеещ в околностите на София. Полицаите нахлуват в дома му и го арестуват. Акцията стана повод за скандали в МВР и наказания за шефове от системата. При обиск след ареста на отряда "Кобра" в дома на Начкови са открити 5 кутии ментолови цигари без бандерол. Образувано е досъдебно производство.
Начков пак ще има
ходене до съда
Седмица след случката.
БИЗНЕС: Търговията с цигари без бандерол върви от години.
Женския пазар в София. С колега фоторепортер решаваме да обиколим и да му закупим евтини цигари без бандерол. Искаме да се уверим, че след десетките успешни акции на МВР в последно време, включително и със задържани безбандеролни цигари в складове около пазара, традиционната там търговия е позамряла. Проверката на място показва, че нищо подобно не се случва. Мургави субекти, завардили тротоар на входа на пазара разговарят оживено помежду си.
"Цииигари, цииигари..." - вика ромка на средна възраст и цепи сковаващия мраз наоколо. Седем-осем мъже около нея оглеждат минувачите и я насочват към потенциалните клиенти.
"Цииигари, бате?" - пита ни учтиво жената.
ЕФЕКТ: Ромите продължиха да продават цигари след като полицаите си отидоха.

"Бял "Давидоф" имаш ли" - директно поставяме въпроса за търсената стока.
"Тцъ - клати глава разочарованата търговка. - "Черен има."
"Колко е стекът?"
"40."
"Други имаш ли?"
"Жи лин, "Кааалериа", много са хубави" - хвали стоката си дамата.
"Карелиа 10 стека имаш ли?"
"Колкото кажеш, бате, ама ше изчакаш малко да отида да ги взема от склада ей там" - намесва се в разговора мъж от групата.
"Абе ще питам за бял "Давидоф" надолу и ще се върна" - казвам.
"Няма. Стоката е еднаква навсякъде" - уверява ме тарторът на групичката в началото на пазара.
Тези плачат за отряда "Кобра", казвам си наум.
АРЕСТ: Семейство Начкови от Мировяне бяха посетени от "Кобра"за разлика от търговците на Женския пазар.
Само под дрехите и в торбите им имаше цигари за хилядарка, а в складовете им, поне за 10 бона, колкото е и дневният оборот на групичката.
Мястото, на което продават нелегалните цигари, е на 5 минути пеша от Националната служба "Полиция" на Лъвов мост, и съвсем близо до районното. Силоваците ще дойдат до минута и ще ги натръшкат, както Начкови от Мировяне, мечтаем с колегата.
Отдалечавам се и набирам 112.
Искам да сигнализирам за престъпление против данъчната система
на страната" - казвам на операторката и подробно описвам дребните дилъри на контрабандни цигари.
"Да, господине, записвам веднага. В момента ли се извършва?" - пита учтиво жената.
"В момента, вчера, миналия месец, от години насам" - отговарям нетърпеливо и давам точното им местонахождение.
Сядам в кафене до дилърите и чакам "Кобра" да дойде да ги арестува.
ДИЛЪР: Ромите по пазарите са последната брънка във веригата на контрабандния канал.
В течение на 15 минути ромите продават десетина стека, скрити в гащи, торби, палта и джобове.
Като фокусници
 вадят поредния стек
 с незаконни цигари
и го подават дискретно на клиентите. Личи, че някои от тях са редовни, защото дори се поздравяват. Оживеното място в центъра на София очевидно не ги притеснява.
"Акция на маскирани полицаи тук? Ти майтапиш ли се бе, момче? Знаят кои продават цигари, ама какво да направят? Минават покрай тях и заминават. Тия са дребни риби по пазарите, ченгетата търсят доставчици, големи пратки" - философства продавач на зарзават и признава, че и той си пазарува евтини цигари без бандерол от "колегите" на крак.
15 минути след сигнала ми за престъплението, което на Женския пазар минава за повече от нормално, на мястото, окупирано от групата роми, настава оживление. Двама едри униформени полицаи са се запътили право към тях.
Явно елитният полицейски отряд "Кобра" е зает с по-важни задачи
Въпреки че не са маскирани, не скачат като каратисти-нинджи и не размахват оръжия, дошлите по сигнала ни полицаи се заемат със случая.
БЕЛЕЗНИЦИ: Спецченгета задържат колета през 2006 г., защото сержантите продавали контрабандни цигари.
Ромите ги гледат с отегчение.
"Кво правите тука! Лични карти!" - респектира ги едно от ченгетата, захапало цигара, със сигурност от кутия с бандерол.
Мургавата дружинка става креслива. Мъжете ръкомахат нагло, жените пищят нещо като "Децата гладни". Полицаите не им отстъпват и разтурят седянката им в началото на Женския пазар. Настава сеир, случайни минувачи гледат любопитно.
Арестът и проверката
 за наличие на безбандеролна стока
 се разминават
Униформените размахват пръст и гледат лошо. Акцията трае 2 минути. После служителите на реда си тръгват с походката на тромави терминатори. След оттеглянето им ромите отново се събират в пълен състав. Търговията продължава да върви. Респектът не оказва нужния ефект. На следващия ден групичката отново е там, за да продава цигари без бандерол. По алеите на Женския пазар спокойно се разхождат и другите търговци. Един от тях, по ирония на съдбата, носи черен суитчър с огромен надпис "168 часа"...
Нелегалните търговци на цигари, които всеки ден ощетяват държавната хазна, са налазили и другите пазари в София.
Под контейнерите за смет на тържището в Красна поляна всеки ден ровят мъж и жена, за да изкарат поредния стек на клиента. На Красно село положението е по-цивилизовано - търговците са ненатрапчиви и седят по кафенетата наоколо. За сметка на това
за никого не са тайна
 и магазинчетата,
 където изпод щанда
 се крият евтините цигари без бандерол
Все пак най-популярното място за продажба на цигари без бандерол, и то в големи количества, си остава Женският пазар.
"Близо е до жп гарата и автогарата, идват за цигари тук и от провинцията. Пълнят торбите и пак се качват на влака" - разказва редовен посетител на тържището.
Наскоро редовен клиент на мургавите търговци сериозно пострадал от стоката, която напазарувал от тях. Човекът бил локомотивен машинист от Горна Оряховица и редовно имал курсове до София. Часовете до обратния път към родния град уплътнявал с купуване на големи количества цигари, които пласирал сред колеги на гарата и познати в града. Така наскоро купил 450 кутии от най-различни марки.
Напъхал ги в сак
 и ги складирал на сигурно в кабинката
 на локомотива

 "Малка и нередовна заплата, какво да прави човекът" - разказва ченге от Транспортна полиция.
Когато се прибрал в Горна Оряховица машинистът телефонирал на негов колега, който му бил редовен клиент. Уговорката им е да му продаде два стека Mond за 46 лева. След клиента му обаче на мястото на срещата край гарата в Горна Оряховица пристигат и двама служители на Транспортна полиция. Машинистът е арестуван, а сакът с цигарите е иззет. Прокуратурата освобождава от наказателна отговорност служителя на БДЖ, но Агенция "Митници" го одрусва с акт за 3 бона - двойния размер на акцизния бандерол, с който цигарите не са облепени. В същото време продавачите на нелегални цигари нямат тези проблеми.


Гъркът Йоанис Стратакос - бос на нелегалния внос от Гърция

През ноември миналата година е арестуван гъркът с българско гражданство Йоанис Стратакос. 54-годишният мъж е търсен месеци наред заради хваната пратка с цигари без бандерол от Гърция. Стратакос е бивш представител на гръцка марка цигари за България. За него има информация, че се занимава с контрабанда още от 2002 година. Близък на застреляния през 2005 година в София Иван Тодоров - Доктора. Двамата се познават още от Хасково, където гъркът има луксозна къща. Той е женен за българка, развива и легален бизнес с фотоволтаици.
През февруари миналата година ченгета и митничари задържат над 5 хиляди мастербокса цигари за 15 милиона в операция "Контрабанда". Арестувани са 8 души от Хасковския регион, но босът Йоанис се изплъзва. Той и друг път е хващан в контрабанда през последните години. През 2009 са задържани няколко от тировете му, които преминават границата с фалшиви документи.
Преди два месеца гъркът е заловен след издирване от Интерпол. Окръжният съд в Хасково го оставя постоянно в ареста, но Пловдивският апелативен го пуска с гаранция от 50 хиляди лева.
Задържаното рекордно количество цигари, за които се смята че са от канала на Стратакос, са прецедент в борбата с контрабандата. Операцията е подготвяна месеци наред, използвани са СРС-та, а делото се наблюдава от Върховна касационна прокуратура. Запознати разказват, че Йоанис е само брънка в международен канал за цигари, които идват от Близкия изток, но за България той е на най-високото ниво. Има много контакти от времето, когато е официален представител на гръцката марка цигари, запознат е в детайли с митническите режими.


Контрабандисти под пагон

Десетки действащи полицаи са арестувани и уволнени само за две години, защото покровителстват и охраняват пратки с контрабандни цигари. Все още не е ясно дали къщичката на МВР ще остане неизчистена, защото някои от тях напират да се връщат в системата, след като съдът ги оправдава.
През юни 2010 г. край Казанлък е арестуван инспекторът от Столичната дирекция на полицията Илия Топузов. Мъжът има над 20 години стаж в полицията. Пипнат е от колегите си от Стара Загора, докато с двама криминално проявени - Милен Илиев и Красимир Петров, разтоварват цигари "Марлборо" без бандерол за 77 хиляди лева. Тримата са тикнати в следствения арест.
Дни преди това в ГДБОП се получава оперативна информация, че Красимир Петров ще вози цигари от София до Казанлък с бус. От подслушването на телефоните му става ясно, че с него ще бъде и старши полицейският командир от полицията Илия Топузов. В разследването се включва и отдел "Вътрешна сигурност" към МВР. Полицаите проследяват буса с колегата си и контрабандиста до Казанлък. Когато товарният автомобил със стоката и ченгето вътре спира пред гараж в града, бопаджиите ги арестуват.
Полицаят Илия Топузов е оправдан за деянието. По делото не са събрани достатъчно доказателства, че е виновен. Твърди, че не е знаел за контрабандните цигари в буса, а се е возил до Града на розите, за да се види с негови роднини. Спътникът му Красимир Петров обаче е осъден, след като сключва споразумение с прокуратурата.
Топузов е уволнен от министъра на вътрешните работи през август 2010 година. Днес полицаят води дело, за да се признае заповедта на министъра за незаконосъобразна.
Преди месец ченгета отново пипнаха свой колега от РПУ Козлодуй с 2 хиляди кутии контрабандни цигари в колата му. По време на обиските в къщи на техни близки в село Остров са открити още над 3 хиляди кутии. Полицаят е арестуван и тече досъдебно производство срещу него.
По същото време е арестуван и граничен полицай от Кулата, който покривал контрабанда на цигари, движена от банда криминално проявени в региона. Само месечните щети за държавата от невнесения акциз, нанесени от групата с пробитото ченге, се оценяват на над 1 милион лева.
Наскоро изгоря и криминалист от Павликени, който организирал контрабанда на 100 хиляди кутии, скрити в бланширани картофи.


Дубай - начална точка на пратките

През август миналата година на пристанище Варна са задържани 880 мастербокса контрабандни цигари, 6 пъти по-малко от тези на гърка Йоанис Стратакос.
"До февруари слагаме край на контрабандата на цигари" - казва тогава премиерът Бойко Борисов в присъствието на шефа на митниците Ваньо Танов.
Новосъздадената структура "Митническо разузнаване" вече е установила, че корабът, на който са задържани цигарите, е тръгнал от Дубай.
Същата е и началната точка на контрабандната пратка за 15 милиона на гърка Йоанис Стратакос, сочат данни от разследването на Окръжната прокуратура в Хасково. Установено е, че цигарите от рекордната за последните 15 години заловена пратка са произведени там и са вкарани в България през Гърция, откъдето ги поема Йоанис Стратакос.
Според информация от Агенция "Митници" 90 процента от нелегалния внос идва в страни от Европейския съюз, като най-голяма част от цигарите влизат през Гърция и пристанище Варна.
Преди Дубай най-често засичаната начална стока на нелегалните пратки е Украйна. Цигарите обаче идват от арабските страни и Азия, където производството е евтино

 


10.02.2012 09:52:40

mitaka: Цигарите без бандерол с еконтролират директно от Борисов и Цветанов и затова на Женския пазар няма да стъпят маскирани ченгета, а може и бой да ядат от циганите

12.02.2012 10:15:41

anonim: neznam ama mezdunarodnite avtobusi godini nared pvevozvat cigari za Evropa i za Balgaria i nikoj nego interesuva ce tezi cigari sa bez banderol i tova ce tezi hora petnjat imeto na Balgaria z kontrabanda.Zasto si mislite ce shofiorite na tezi linii sa edni i sasti ot desetki godini.I tezi hora sa nedosegaemi.Zasto ne se pravjat masovi proverki na tezi avtobusi sled mitnicata na Kalotino,pricinata e prosta ,zastoto vsicki sa v igrata

15.02.2012 16:38:38

nevermind: Забравили сте да споменете, че хитът напоследък са българските марки цигари директно от завода, само че без бандерол. Правете си сами изводите кой може да контролира подобна схема...

17.02.2012 19:19:04

malkiya: i pak ste zabravili nay vajnoto dırjavata samo kontrolira i regulira i zashto e vızmojno da se proizvejda nelegalno ... banderolite sa pari isledovatelno Pravi se finansovo eksploatirane ... pak e problem s bezrabotitsata idrugite problemi Moje da se predloji oblagane s danıtsi za otritsatelno vreme pak se prevrıshta v dohoden a ako se obloji i v legalen biznes blagodarnosti ako ima trezvo misleshti za nujdaeshtie se ...

18.02.2012 09:22:19

Глупак.: Не е глупак или луд тоо дека яде баницата а тоо дека му я дава.Това са днешните правоохранителни мекерета дека от тях друг не може да се вреди да продава цигари без бандерол а бедния данъкоплатец плаща на полицая да го пази,такива изроди ще ни опазят на куково лято и само знаят да лаят искаме увеличение на заплатите щото 2000 лв. са им малко,срам,срам и пак ама много голям срам за нацията българска и всички държавни институции са потънали в блатото.

25.02.2012 21:23:38

emigrant: O nerazumnii-ot kade se finansira GERB.Nischto novo predi go praveshe BSP.

27.02.2012 14:58:56

ГЕРБавия: Червената мутро-мафиотска групировка ГЕРБ заграби и похарчи резерва на Здравната Каса от 1.4 милиарда. Сега ще опукат и Сребърния фонд от 1.8 милиарда, а пенсионерите ще има да чакат ....... АКО двете суми се извадят от Фискалния ни резерв, то се вижда, че остатъкът е под 1 милиард !!!!!!!! ГЕРБавата мафия ни ограби, при това 100% !!!!!!!!!!!!!!!! НАРОДЕ ????? Оскотяхме, станахме още по-бедни и безнадеждни, топ-мафията е недосегаема, а безработица и цени растат........ Корупцията е на същото високо ниво. Прикрита, с много лица.

29.02.2012 10:18:55

Сериозна възможност!: Нов интернет портал - търсачка ще дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се с поканата в края на този пост, поканете приятели и печелете от 7-ми април 2012!Уникална възможност, не се изискват никакви вложения или даунлоад.Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, увеличава факторът по който ще се изплащат парите ви!Всеки месец, като заплата!Лесно е, става за минута!Успех!Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=98df1a72

09.03.2012 09:10:42

Нешева: Неуважаеми господа, намалете цената на цигарите и сивата, клоняща към черна икономика значително ще намалее! Това е истината! На мене ми е по-удобно на крачка от мене да отида и да си купя цигари, а не да ги търся по циганските групи! И не ми се оправдавайте, че сте ама много загрижени за здравето на нещастния българин. Истината е.че вашите огромни печалби ще спрат! Айде стига сте залъгвали народа! Годината е 2012-та, а не 1959-та.

09.03.2012 09:18:00

Нешева: П.П Преди две години от Пирот си купих стек "Вайсройс" на цена 1,70 лв за кутия, докато тук се продаваха за... вие довършете изречението.Между другото, по-старите сфиянци помнят, че през 70-те години на миналия век в София имаше един само фирмен/тогава се казваше представителен/ магазин източно от Мавзолея и можеше да си купиш много марки на по-поносими цени. Дори и тогава!

21.03.2012 22:41:38

bay kolio: sigurno i BOIKO e v dalaverata-zatova.V BG sa ostanali samo mnogo umnite i nai glupavite

01.06.2012 11:14:32

ГЕРБавия: От днес има забрана за пушенето. Определено положителна стъпка, но провалена предварително от ГЕРБавите некадърници. Както и цялата държава. Проверките не стават както трябва. Освен това и тук се подхожда по КАТ-аджийски : глобите са НЕплатими !!!! А трябва – на лице да е от порядъка 20-50 лева. И проверка през вечер. Без да чакат управителя ????? Иначе глоба от 300 лева на човек си е просто ….. никаква глоба…… Неработеща ГЕРБаджийска работа….И ще следва провал след провал – заложени предварително !!!!

14.08.2012 12:21:36

Радослав: Цигарите без бандерол ли,за едно може за други е незаконно!!!, в Пловдив кафе Дел-мар от години си продава цигари без бандерол

24.08.2012 14:30:30

2 саксии мушкато...: ГЕРБавия, аз съм сигурен, че ти е мъчно за бай тошо :))))

Тия дни в АБВ се възбудиха силно от някакво си изявление на президента Плевнелиев, но си затвориха плътно очите за наглия антинароден лобизъм, който демонстрира депутатът им проф. Иван Станков. Всичко тръгна от едно интервю на държавния глава пред Индипендънт , че Русия водела хибридна война на Балканите. Тук въобще нямам идея да защитавам Росен Плевнелиев, но, първо, тази теза се ...
168 Часа абонамент
ЕКСКЛУЗИВНО
Без възмездие