Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БИЗНЕС: Нашенците пазаруват директно от багажниците на западняците.
БИЗНЕС: Нашенците пазаруват директно от багажниците на западняците.

Нов бизнес с препродажба на стоки, купени на безценица от битаците в Западна Европа, набира скорост у нас, установи "168 часа".
Търговията с "вехтории", които западняците продават за жълти стотинки вместо да изхвърлят директно в кофите за боклук, процъфтява в най-бедните райони на страната. Все повече нашенци пътуват зад граница и внасят у нас всевъзможни вещи, спазарени на битаци и аукциони в Англия, Испания, Франция и Германия.
Тези пазари, подобни
 на гаражните разпродажби
 в Америка, обикновено
 се организират
 на поляна
 в близост до някое
 населено място
Срещу символична такса всеки може да опъне сергия или одеяло и да изложи стоката си.
"Въпреки че на пръв поглед изглеждат пълни с боклуци, там много често се откриват истински "находки". Може да си купиш принтер за 5 лева, почти неизползвана косачка за по-малко от 20 лв., качествен хладилник за 15 лв. или телевизор за 10 лв. Да не говорим за детските играчки, които се намират буквално за стотинки, а в България са страшно скъпи.
Някои дори
 са напълно нови
Всичко е въпрос на късмет и търговски усет", разказва 32-годишният Борис Иванов от Враца, който от няколко месеца кръстосва Европа на "лов" за евтини коли, печки, фризери и други изгодни вещи.
Търговците като него обикновено отиват на пазар за леки коли, микробуси, джипове и каравани. След като намерят изгодно возило, пристъпват към натъпкването му с елуреди и други стари вещи. Пазарят всичко, което е използваемо и на максимално ниска цена. Транспортират го до България, където го препродават на ръка или през интернет. Без да регистрират фирми, да плащат данъци и да отчитат обороти. Данъчните няма как да установят какви стоки и в какво количество са продадени, а митничарите не регистрират "вехториите" като внос, тъй като стоките не приличат на търговски продукти и минават за лични вещи.
Бизнесът на Борис
 не е на ръба на закона
Той е в сивия сектор, но това е единственият начин търговецът и колегите му да оцелеят във време на криза.
"Дори 10 лева чиста печалба са си далавера, при положение че иначе няма кой и един лев да ти даде, а от Енергото не ги бърка, че джобовете ти са празни", обяснява врачанинът, който дълги години изкарва прехраната си като шофьор на тир.
 Преди повече от година остава без работа.
Парите от борсата свършват, а опитите му да намери препитание се оказват напълно безрезултатни
Преди няколко месеца проучване на "Евростат" констатира, че родният му град Враца попада в най-бедния от всички 271 региона в Европейския съюз. И без официална статистика местните знаят, че районът им е западащ - има малко работещи предприятия, селата пустеят, младите масово се местят в столицата или намират спасение зад граница. "Тук да търсиш работа е все едно да ловиш риба в пресъхнал язовир", повдига рамене 32-годишният Борис. Светлина в тунела за него е сезонната заетост в английска ферма, където от няколко години работят негови приятели. Групата бере ягоди по 4-5 месеца в годината, а преди да тръгне за родината, обръща изкараното в стари вещи, които препродава и така с един сезон успява да избута цялата година.
Именно Англия
 е топдестинацията
 за новия поминък
 в момента
За разлика от другите западноевропейски държави, където битаците са привилегия на по-големите градове, на Острова всяка неделя дори и в най-затънтените части на провинцията хората изкарват непотребните си вещи и ги продават пред колите си. Този тип пазари са известни като "кар буут сейл" (от англ. багажник на кола - бел. а.).
"На тези разпродажби, както и на аукционите, може да се купи всичко -
от детски колички
 и компютърни игри
 през домашни
 електрически уреди,
 черна техника, велосипеди
 и какво ли още не
Може да ви звучи странно, защото това не е Ориента, но тук основната техника е пазарлъкът", обяснява Борис и преглежда последните си попадения. "Складът" му е пълен с компютърни клавиатури, дивиди плейъри, отоплителни печки, фрези, бормашини, фритюрници, кани за затопляне на вода, принтери, телевизори, косачки, керамични кутии за кафе и прахосмукачки. Сред най-атрактивните артикули са стикове за голф, които в момента продават за 2 лева парчето, и щеките за ски - на цена от 5 лева. Находчивият врачанин бързо прави разбор на разходите -
скъпо и трудоемко е
 да се отиде до Англия,
 но печалбата след
 това е сигурна

 "Народът обеднява и търси евтиното, но все още купува. Предишния път бях напълнил до пръсване един микробус и една каравана и от всичко остана непродадена само една косачка", усмихва се доволно Борис Иванов и започва да разтоварва "новите" си стоки.


Комбиниран бизнес

Преди да се захванат с вноса на "вехтории" от Европа, нашенците са имали друг бизнес. Повечето от тях са се занимавали с внос и препродажба на употребявани автомобили от Англия, където на ниски цени могат да се купят сравнително запазени коли.
"Във Враца хит са колите с десен волан. Толкова са много, че дори наскоро се шегувахме с приятели, че общинският съвет в града може да гласува да смени движението", разказват местни.
Покрай вноса на возила от Острова бизнесмените надушили и останалите изгодни "оферти" от битаците. След като кризата ударила бизнеса с автомобили и вносът намалял, находчивите нашенци комбинирали търговията на коли с пазаруването на стари вещи. Така курсът обратно никога не е празен, а предприемачът реализира сигурна печалба.

Кой купува

Клиентите на старите уреди и останалите вещи, донесени от западноевропейските битаци, се насочват към тях основно заради цената. Стойността на новите продукти в магазините расте, а потреблението на елуреди само за година се е свило с 15 на сто, показва официалната статистика. В същото време нараства търсенето на употребявани, но запазени стоки в интернет. Докато в началото клиенти са предимно находчиви майки, които целят да свият разходите на домакинството, днес през сайтовете пазаруват и бизнесмени с джипове. "Нормално е във време на криза всеки да пести. Хората с по-ограничени възможности харчат само за най-необходимото - като храна и консумативи. Броят на потребителите, които могат да си позволят да сменят старата си пералня с нова в рамките на една месечна заплата, намалява значително", коментират икономисти. Особено непосилни са тези разходи за домакинствата в по-малките градове на бедни райони като Северозападна България, където голяма част от населението работи за по 250-300 лева. "Дори и да извадиш късмет и да си намериш работа като сервитьор за такава заплата, колко време трябва да спестяваш, за да си купиш нова печка, пералня или хладилник? Ако не се храниш, живееш на тъмно и студено, след два месеца може и да се сдобиеш с най-евтиния модел. Докато при мен цената е напълно поносима, а качеството в повечето случаи не отстъпва на новите стоки от фирмените магазини", категоричен е Борис Иванов.


Преоценени уреди на едро от Германия на едро от Германия

Мултимедийни и електродомакински преоценени уреди на едро предлагат фирми от Централна България. Продуктите се внасят директно от производителя в Германия и се предлагат на маскирани палета. Във всяко може да има от 40 до 80 броя различни стоки - кафемашини, скари, микровълнови печки, тостери, вентилатори, преси за коси, уредби, прахосмукачки, ютии, миксери, кухненски роботи и т.н. Някои от уредите са напълно нови и са проверявани за пълна функционалност, но е възможно да са с разкъсана опаковка или транспортни дефекти, обясняват от фирмата доставчик. Тези стоки, повечето, от които са произведени от световноутвърдени фирми, са с изключително високо качество. Цената на едно пале е 799 евро с включено ДДС и транспорт от Германия до страната. Има и по-евтини варианти с по-непознати за родните потребители марки. След като се разопаковат и се установи състоянието им, продуктите отново се пласират по схемата на интернет търговията.

НАХОДКИ: На разпродажбите има много вехтории, но могат да се намерят и бормашини за няколко лева.
НАХОДКИ: На разпродажбите има много вехтории, но могат да се намерят и бормашини за няколко лева.
ИЗГОДНО: Палетата с елуреди от Германия също са доходен бизнес.
ИЗГОДНО: Палетата с елуреди от Германия също са доходен бизнес.