Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Повторение на приватизацията на "Балкан" СДЕЛКА: 26-годишният Лъчезар Варнаджиев купи активите на "Кремиковци" за 316 млн. лева
Решението на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация да одобри сделката за “Булгартабак” породи много тревоги най-вече заради неясния субект на сделката.
Официално все още нито държавата, нито "БТ инвест", която работи за свой клиент, обявяват кой се крие зад покупката и ще притежава холдинга. Запознати твърдят, а депутатът от БСП Румен Овчаров е категоричен, че зад купувача са Корпоративна банка и депутатът от ДПС Делян Пеевски и самият Ахмед Доган. Консултанти били бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев и заместникът му Красимир Катев. Премиерът Бойко Борисов също обяви, че Милен Велчев е консултирал купувача и му се е обаждал по телефона с предложение да го срещне с негови представители. Борисов отказал, за да не го обвинят, че има някакъв интерес, и определи приватизацията на тютюневия холдинг като възможно най-добрата. "Интересува ме да се гарантира, че работниците остават и тютюнът се изкупува", заяви Борисов. Въпреки това напълно основателно останаха притесненията, че купувачът е офшорка и поне формално това е в разрез с обявените условия в конкурса, според които до участие в процедурата не се допускат офшорни дружества. "БТ инвест" е регистрирано в Австрия през пролетта на тази година и е собственост на кипърската OJSC VTB, зад която стои инвестиционното дружество на руската Външнотърговска банка "ВТБ капитал".
Освен тютюневия холдинг най-големите приватизирани предприятия са “Кремиковци”, “Нефтохим”, БТК, БГА “Балкан”, “Соди-Девня”, “СОМАТ” и “Арсенал”. Всички те са критикувани като неизгодни за държавата и обслужващи интересите на определени икономически кръгове. Като по правило
раздържавяването идва след протакане и прогонване на сериозни инвеститори
И винаги резултатът е неколкократен спад на първоначално обявената продажна цена на държавните компании.
Емблематична в това отношение е продажбата на мажоритарния дял от БТК за 230 млн. евро, при положение че при последващите сделки с бившата държавна телекомуникационна компания беше постигната в пъти по-голяма цена. Сделката за телекома, който тогава имаше практически монопол върху телефонните услуги, се влачи над 10 г. Още в хода на приватизационния процес експертите пресметнаха, че реалната цена е около 1 млрд. евро. Синдикатите обявиха сделката за неизгодна с мотива, че
хазната губи
 2,5 млрд. евро
Че най-печелившето държавно дружество е продадено на безценица, стана ясно още през 2005 г., когато останалите акции на БТК бяха продадени на борсата на десеторно по-голяма цена. Впоследствие първоначалният собственик “Вива Венчърс” продаде компанията на исландеца Тор Бьорголфсон за по-малко от 1 млрд. евро. През 2007 г. исландският милиардер продаде мажоритарния дял на БТК за 2,1 млрд. евро на “НЕФ телеком България”, която е подразделение на американската AIG. По-късно стана ясно, че само 1973-те сгради струват 1 млрд. лева.
Негативните последствия от продажбата на най-перспективната държавна компания далеч не се измерват само с продажбата  на нереално ниска цена. Персоналът на БТК само за година и половина след раздържавяването намаля с 14 700 души, а за 4 г. заетите намаляха над 5 пъти, като общата цифра на уволнените достигна над 20 000.
За явен неуспех свидетелства и
приватизацията
 на “Кремиковци”
По времето на кабинета “Костов” през юни 1999 г. комбинатът бе продадена за 1 долар с дългове от 640 млн. лв. на никому неизвестната тогава българска фирма “Дару металс”. Още в първите години от приватизацията металургичният комбинат започва да изпомпва държавния бюджет. Плаща колкото може по-малко на държавните НЕК, “Булгаргаз” и БДЖ, а печалбите отиват зад граница. Тази практика продължи и при Прамод Митал. Така
дълговете му
 достигат 2 млрд. лв.,
което води до процедура по несъстоятелност като активите му, оценени на 600 млн. лв., се продават на търг. За да се стигне до не по-малко фрапантната сделка за активите на комбината от тази година, която завърши с продажбата им за едва 316 млн. лв. при дългове от близо 2 млрд. Купувачът се оказа фирма, регистрирана преди 1 месец и свързана с една от най-големите компании за изкупуване на скрап.
Обект на широки дискусии е и сделката за Нефтохим Бургас. През октомври 1999 г. дъщерната фирма на ЛУКойл - Lukoil Europe Holdings придоби 58% от Нефтохим за 101 млн. долара. Новият собственик “Лукойл” го придоби заедно с огромни дългове за около 400 млн. долара. По-късно “Лукойл” изкупи на търг и миноритарен пакет от акциите и така придоби 93% от собствеността.
Сделката за
авиокомпания “Балкан”
остава азбучен пример за лоша приватизация. 75% от акциите на авиокомпанията бяха продадени на израелския бизнесмен Гад Зееви през юли 1999 г. за $150 000 - колкото 2 тристайни апартамента в София по тогавашни цени, и ангажимент за 100 млн. долара инвестиции. На практика това води до съкращаване на персонала с повече от 1000 души, авиофлот от 11 самолета, ограничаване до 50% от дестинациите и всички дълги полети, загуба на дестинациите към арабския свят - най-печелившата дейност на Балкан. На всичкото отгоре държавата, макар, че е акционер с 25%, остана без представител в органите на управление. Към договора има приложена секретна документация, в която има и писмо на финансовия министър Муравей Радев. За сметка на държавата той прави много улеснения на Гад Зееви, които се изчисляват на милиони долари.

Коментара ()

Вашият коментар