Повторение на приватизацията на "Балкан"
Дата: 13.09.2011; рубрика: Бюджет; автор: Иван Бутовски
Решението на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация да одобри сделката за “Булгартабак” породи много тревоги най-вече заради неясния субект на сделката.
Официално все още нито държавата, нито "БТ инвест", която работи за свой клиент, обявяват кой се крие зад покупката и ще притежава холдинга. Запознати твърдят, а депутатът от БСП Румен Овчаров е категоричен, че зад купувача са Корпоративна банка и депутатът от ДПС Делян Пеевски и самият Ахмед Доган. Консултанти били бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев и заместникът му Красимир Катев. Премиерът Бойко Борисов също обяви, че Милен Велчев е консултирал купувача и му се е обаждал по телефона с предложение да го срещне с негови представители. Борисов отказал, за да не го обвинят, че има някакъв интерес, и определи приватизацията на тютюневия холдинг като възможно най-добрата. "Интересува ме да се гарантира, че работниците остават и тютюнът се изкупува", заяви Борисов. Въпреки това напълно основателно останаха притесненията, че купувачът е офшорка и поне формално това е в разрез с обявените условия в конкурса, според които до участие в процедурата не се допускат офшорни дружества. "БТ инвест" е регистрирано в Австрия през пролетта на тази година и е собственост на кипърската OJSC VTB, зад която стои инвестиционното дружество на руската Външнотърговска банка "ВТБ капитал".
СДЕЛКА: 26-годишният Лъчезар Варнаджиев купи активите на "Кремиковци" за 316 млн. лева

Освен тютюневия холдинг най-големите приватизирани предприятия са “Кремиковци”, “Нефтохим”, БТК, БГА “Балкан”, “Соди-Девня”, “СОМАТ” и “Арсенал”. Всички те са критикувани като неизгодни за държавата и обслужващи интересите на определени икономически кръгове. Като по правило
раздържавяването идва след протакане и прогонване на сериозни инвеститори
И винаги резултатът е неколкократен спад на първоначално обявената продажна цена на държавните компании.
Емблематична в това отношение е продажбата на мажоритарния дял от БТК за 230 млн. евро, при положение че при последващите сделки с бившата държавна телекомуникационна компания беше постигната в пъти по-голяма цена. Сделката за телекома, който тогава имаше практически монопол върху телефонните услуги, се влачи над 10 г. Още в хода на приватизационния процес експертите пресметнаха, че реалната цена е около 1 млрд. евро. Синдикатите обявиха сделката за неизгодна с мотива, че
хазната губи
 2,5 млрд.
ИЗГОДНО: Официалното подписване на сделката за Нефтофим Бургас
евро
Че най-печелившето държавно дружество е продадено на безценица, стана ясно още през 2005 г., когато останалите акции на БТК бяха продадени на борсата на десеторно по-голяма цена. Впоследствие първоначалният собственик “Вива Венчърс” продаде компанията на исландеца Тор Бьорголфсон за по-малко от 1 млрд. евро. През 2007 г. исландският милиардер продаде мажоритарния дял на БТК за 2,1 млрд. евро на “НЕФ телеком България”, която е подразделение на американската AIG. По-късно стана ясно, че само 1973-те сгради струват 1 млрд. лева.
Негативните последствия от продажбата на най-перспективната държавна компания далеч не се измерват само с продажбата  на нереално ниска цена.
ПОСЛЕДНО: Металургичният гигант "Кремиковци" отива за скрап
Персоналът на БТК само за година и половина след раздържавяването намаля с 14 700 души, а за 4 г. заетите намаляха над 5 пъти, като общата цифра на уволнените достигна над 20 000.
За явен неуспех свидетелства и
приватизацията
 на “Кремиковци”
По времето на кабинета “Костов” през юни 1999 г. комбинатът бе продадена за 1 долар с дългове от 640 млн. лв. на никому неизвестната тогава българска фирма “Дару металс”. Още в първите години от приватизацията металургичният комбинат започва да изпомпва държавния бюджет. Плаща колкото може по-малко на държавните НЕК, “Булгаргаз” и БДЖ, а печалбите отиват зад граница. Тази практика продължи и при Прамод Митал. Така
дълговете му
 достигат 2 млрд. лв.,
което води до процедура по несъстоятелност като активите му, оценени на 600 млн. лв., се продават на търг. За да се стигне до не по-малко фрапантната сделка за активите на комбината от тази година, която завърши с продажбата им за едва 316 млн. лв. при дългове от близо 2 млрд. Купувачът се оказа фирма, регистрирана преди 1 месец и свързана с една от най-големите компании за изкупуване на скрап.
Обект на широки дискусии е и сделката за Нефтохим Бургас. През октомври 1999 г. дъщерната фирма на ЛУКойл - Lukoil Europe Holdings придоби 58% от Нефтохим за 101 млн. долара. Новият собственик “Лукойл” го придоби заедно с огромни дългове за около 400 млн. долара. По-късно “Лукойл” изкупи на търг и миноритарен пакет от акциите и така придоби 93% от собствеността.
Сделката за
авиокомпания “Балкан”
остава азбучен пример за лоша приватизация. 75% от акциите на авиокомпанията бяха продадени на израелския бизнесмен Гад Зееви през юли 1999 г. за $150 000 - колкото 2 тристайни апартамента в София по тогавашни цени, и ангажимент за 100 млн. долара инвестиции. На практика това води до съкращаване на персонала с повече от 1000 души, авиофлот от 11 самолета, ограничаване до 50% от дестинациите и всички дълги полети, загуба на дестинациите към арабския свят - най-печелившата дейност на Балкан. На всичкото отгоре държавата, макар, че е акционер с 25%, остана без представител в органите на управление. Към договора има приложена секретна документация, в която има и писмо на финансовия министър Муравей Радев. За сметка на държавата той прави много улеснения на Гад Зееви, които се изчисляват на милиони долари.

Сряда, 14-ти Септември 2011

ГЕРБавия: Аналогията с БАЛКАН е грешна, напълно грешна !!! Защото БАЛКАН беше фалирал, а имаше над 2000 души персонал у нас и по света....... С огромни дългове. А Булгартабак има и приходи, и пари, и перспективи. Предищния опит беше за 200 милиона евро !!!!! Но го провалиха. СЕГА го купуват наши хора и друзя - затова се действа бързо и нагло !!!!!

Победата на нашия Лудогорец над румънския Стяуа погрешно се представя в медиите ни като чудо.Чак такова опиянение, чак такъв телешки възторг биха били уместни, ако бе победен някой футболен звяр - например Байерн. Те не се изливаха след стратегическата победа на България над Аржентина през 1994 г. или после над Русия, която ни прати на световното през 1998 г.Наистина сладкото на ...
168 Часа абонамент
ЕКСКЛУЗИВНО
Без възмездие
АНКЕТА